Govlösa Skrivargården
Slider 1

Tips & Råd

  • NÄR DU SKÖRDAR vrid, lyft och skär bort foten - den jordiga biten. Du kan välja att skörda när de är små, stora eller öppnat sig.
  • Ju längre tid de får växa desto mera smakar de.
  • Plockade champinjoner håller sig en vecka i kylskåp.
  • Om komposten stått länge kan det hända att den sjunker ihop några centimeter. Det är viktigt för svampen att få frisk luft när de växer. Om komposten sjunkit i din låda, skär i så fall ner hålen på sidorna så att luften får cirkulera precis ovanför odlingen.
  • Eftersom vi gärna tänker på hela LIVSCYKELN s.k. cradle to cradle, vill vi gärna tipsa om att innehållet i lådan är ett utmärkt jordförbättringsmedel efter det att alla champinjoner är skördade. Häll ut alltsammans i t.ex. rabatten och kratta ut till ett jämt skikt. Lådan återvinns som wellpapp och platspåsen som plast.
  • Här kommer några tips på härligt goda och svampiga maträtter;

    Svampsoppa
    Marinerade champinjoner
    Fyllda hattar
    Svamppaj
    Smarrig svampsmörgås

Här kan ni se en informativ film om odlingens alla steg: