Govlösa Skrivargården

Rätt

Fel

Hur sköter jag min låda?

Information om hur lådan ska skötas ...det lilla extra som ger några svampar till!

HUR SKÖTER JAG MIN ODLING?

Här kommer mer detaljerade skötselråd än det som står på svamplådans lock för att optimera odlingen.

Temperatur: 16-23°C

Ljus: Det spelar ingen roll om lådan står mörkt eller ljust.

Vattning: Torven ska alltid vara lite lätt fuktig – aldrig bli torr och hård. Vattna med sprayflaska eller fin stril.


Steg 1: Rör om ordentligt i komposten (halmblandningen i lådan) så att det skapas oreda i mycelet (det vita trådliknande mönstret).

Steg 2: Mätta torven (jorden i plastpåsen) genom att tillsätta 4 dl vatten direkt i torvpåsen. Låt ligga i ca 1 timme och vänd på påsen några gånger så att vattnet fördelas jämnt i torven.

Steg 3: Sprid ut torven ovanpå komposten och blanda i några strån halm så får mycelet lättare att etablera sig. Lägg på locket så att ventilationshålen är täckta. Låt stå i rumstemperatur.

Steg 4: Vänta och se… När mycel (ser ut som vitt ludd) syns på torven, höj upp locket genom att trycka in flikarna på sidorna. Beroende på förutsättningarna tar det ca 1 vecka. Ställ lådan några grader kallare ett par dagar, ca 15-19°C. Genom att göra det visar man svampen att det är höst och dags att blida fruktkroppar dvs. svampar, precis vad som händer i skogen.

UsOkdHQ=  RmVs
RÄTTFEL

Steg 5: Dags att skörda! När du väl börjar skörda svampen så kan du ta upp lådan i rumstemperatur igen.

Steg 6: Fler skördar. Se till att torven håller sig fortsatt fuktig och att ventilationshålen är öppna. Sänk temperaturen ca en vecka efter att du plockat den sista svampen. Då kan det komma fler skördar i lådan.


Vattning:

De bruna skogschampinjonera vill ha vatten under de dagar du skördar men gillar inte att få vatten på hatten när de är små, mindre än en 5-krona. De vita champinjonerna vill däremot få vattnet mellan skördarna. Så se till att fukta upp torven efter att du skördat de sista svamparna i första skörden. Använd gärna en sprayflaska när du kan vattna på hela lådan. När du ska vattna mellan de bruna champinjonerna kan det vara lättare att använda en stril. Torven ska alltid vara lätt fuktigt men inte så blöt att det droppar om den om du tar upp en nypa.

När du skördar: Vrid, lyft och skär bort foten - den jordiga biten. Du kan välja att skörda när de är små, stora eller öppnat sig. Ju längre tid de får växa desto mera smakar de. Plockade champinjoner håller sig en vecka i kylskåp. Det går även bra att frysa svampen, bara skiva och lägg i plastpåse, utan att förvälla innan.